Hitte? Houd het koel!

We krijgen steeds meer warme en tropische dagen. De een vindt het heerlijk, de ander niet om te harden. Door de inrichting van je tuin kun je zelf ‘aan de thermostaat draaien’.

Tegels en klinkers houden warmte vast. In een betegelde tuin is het op warme en tropische dagen dan vaak niet meer om uit te houden. Ook ’s avonds niet. In een tuin met planten en bomen is het op zo’n moment al snel een paar graden koeler. Dat komt omdat planten water verdampen, waardoor het afkoelt.

Hittekaart Deventer

In Deventer is het niet overal even warm. Op sommige plekken is het net weer even wat warmer dan op andere plekken. De warmte is voor heel Deventer vastgelegd op een interactieve kaart. Wil je weten of jouw huis nu juist in een warmere of koelere omgeving staat, kijk dan op de hittestresskaart van Deventer en vul je adres in.

1,2,3,4

Een groene tuin en een groen dak hebben een verkoelende werking op de temperatuur in je huis en je tuin. Met een groen dak bespaar je op je energierekening. Een groene tuin en groen dak hebben een positief effect op de biodiversiteit. Bovendien helpen een groene tuin en een groen dak bij het tegengaan van verdroging en wateroverlast.

Regent het hard en lang, dan kan het regenwater beter in de bodem zakken en het grondwater aanvullen. In tijden van droogte hoef je dan ook minder snel en vaak te sproeien. En bij stortbuien heb je veel minder last van overstromingen op straat en in je tuin. Kijk op de pagina's Regenpijp afkoppelen of Regenton plaatsen wat je nog meer kunt doen.