Regenton plaatsen

Een regenton plaatsen is een makkelijke manier om regenwater op te slaan. In droge periodes kun je het regenwater gebruiken om planten in je tuin of binnen mee water te geven. Regenwater is zacht en daar houden planten van.

Bijkomend voordeel: als je je planten regenwater geeft, bespaar je drinkwater en ook geld.

Soorten en maten

Regentonnen zijn er in allerlei vormen en maten. Een kleine regenton heeft een inhoud van ongeveer 50 liter. In een grote kan wel 200 liter of meer. Er zijn plastic regentonnen en tonnen van hout. Ook zijn er regenwaterzuilen en regenwaterschuttingen te koop. Kortom: voor elke tuin wat wils.

Aan de slag

De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit. Op internet is volop informatie te vinden over regentonnen, aansluitmaterialen en aansluitinstructies Deze video laat zien hoe je een regenton aansluit op een regenpijp.

Overloop

Regent het langdurig en/of hevig, dan zit een regenton snel vol. Het is daarom slim ook een overstort aan te leggen. Een ‘vulautomaat’, een pijpje dat ervoor zorgt dat water de ton in stroomt totdat de ton vol zit, zorgt ervoor dat het water aan de bovenkant weer de ton uitstroomt. In deze video is te zien hoe je een overstort aanlegt.

Je kunt het overtollige regenwater weer terugstorten op de regenpijp, waarna het alsnog in het riool komt. Je kunt dat water ook afvoeren naar een laagte in de tuin, een regenwatervijver of een infiltratievoorziening.

Handig

Zet de regenton op een stabiele ondergrond, zodat hij niet kan verzakken of omvallen. Handig is ook als de ton op een stevige verhoging staat, zodat je een gieter of emmer onder het kraantje kunt zetten. Doe ook een deksel op de ton tegen de muggen.

Zorg voor een bladvang. Die houdt bladeren uit de regenpijp en voorkomt vervuiling van het regentonwater. Een bladvang kun je combineren met een vulautomaat.

Een volle regenton in combinatie met strenge vorst kan zorgen voor scheuren in de ton. Dreigt er strenge vorst, laat dan je regenton in de winter voor een groot deel leeglopen.

Wil je niet rondsjouwen met een gieter, maak dan aan het kraantje van je regenton een druppelslang (slang met fijne gaatjes) vast. Je regenton loopt zo langzaam leeg, je planten krijgen water, je vult het grondwater aan én maakt weer ruimte in je regenton voor een nieuwe bui.

Met een regenschutting is je regenwateropslag gelijk een erfafscheiding. Kijk maar eens hoe ze dat in Zwolle doen.

Subsidie

Een regenton plaatsen is een mooie manier om water her te gebruiken, maar het is nog geen afkoppelen. Pas op het moment dat een regenton niet meer overstort op het riool en het water met een overloop naar een infiltratievoorziening wordt geleidt, is er sprake van afkoppelen.

Alleen een regenton valt niet onder de subsidieregeling van de gemeente Deventer. Zorg je ook voor een of meerdere infiltratievoorzieningen, dan kom je wel aan aanmerking voor subsidie.