Zo werkt het warmtenet

Per dag gebruiken we ongeveer 100 liter warm water per persoon. Voor de verwarming van onze huizen, een lekkere warme douche, het wassen van onze kleding en de afwas maken we nu gebruik van aardgas. Al dat warme water gaat uiteindelijk via het riool naar de waterzuivering vlakbij Zandweerd.

Hier wordt het afvalwater gezuiverd en stroomt het (nu nog) met een temperatuur van 15-20 graden Celcius de IJssel in. En dat is jammer, want die warmte kunnen we heel goed gebruiken. We kunnen er onze huizen en ons douchewater weer mee verwarmen. Dit kan met het Slim Warmtenet Zandweerd.

De warmte van het gezuiverde water verdwijnt dan niet meer in de IJssel, maar wordt teruggewonnen met een warmtewisselaar. Warmtepompen in de wijk verhogen de temperatuur van het water. Het warmtenet levert warm water van zo’n 60 a 70 graden Celcius aan de huizen. In huis zorgt een zogenaamde warmteset voor de verdeling van de warmte. Zo ontstaat er een warmtekringloop, geproduceerd door en voor de bewoners van Zandweerd, en kan de wijk straks bijna helemaal zonder aardgas.

In de video hieronder leggen we nog eens kort uit hoe het warmtenet werkt. In de folder (pdf) staat alles duidelijk en overzichtelijk op een rijtje.

Naar een YouTube filmpje 

 

 

Dit is een overzicht van alle bijlagen behorende bij deze pagina.
Titel Grootte
Factsheet Warmtenet 5.604,4 KB