Infiltratie in de grond

Een uitstekende manier om te voorkomen dat overtollig regenwater direct het riool instroomt, is de aanleg van een ondergrondse infiltratiekrat, een grindkoffer of grindstrook. Regenwater wordt daarin tijdelijk opgeslagen en sijpelt van daaruit langzaam de grond in.

Zo’n infiltratievoorziening helpt bij hevige regenval wateroverlast te voorkomen en om het grondwaterniveau op peil te houden. Ook droogt je tuin in droge periodes minder snel uit. Dat scheelt weer in je waterrekening.

Krat of koffer

Een infiltratievoorziening is niet veel anders dan een ruimte om water tijdelijk in op te vangen. Vaak zijn het met elkaar verbonden ondergrondse kratten, met daarom heen een doek dat voorkomt dat de gaten in de kratten dichtslibben en wortels naar binnen groeien. Ook een grindkoffer wordt vaak gebruikt. Dit is een diepe kuil gevuld met grind. Een grindstrook is minder diep en ligt vaak rondom een huis.

Aanvoer

De infiltratievoorziening krijgt zijn water via een afgekoppelde regenpijp. Je kunt het ook eerst opslaan in een regenton en die laten overlopen richting infiltratiekratten of grindkoffer. Voordat het water in de kratten stroomt, gaat het door een zandvangput. Zand en slib wordt zo tegengehouden, waardoor water probleemloos in en uit de kratten of grind kan blijven stromen.

Een grindstrook wordt meestal gevoed door het regenwater dat van een (rieten) dak zonder dakgoot afloopt en van de muren en ramen. Door de drainerende werking van het grind spat het water niet op tegen de muren en zo voorkomt u dat de muren vies worden en verkleuren.

Aan de slag

Of je nu zelf aan de slag gaat met kratten of een koffer, of het laat doen, eerst moet je weten of een infiltratievoorziening zinvol is. Met andere woorden: kan het water ook goed weglopen in de ondergrond? Klei en veenlagen bijvoorbeeld houden water tegen. Doe daarom eerst de emmerproef.

Is de ondergrond goed doorlatend, dan moet je (laten) bepalen hoe groot het dakoppervlak is dat je afkoppelt. Dat bepaalt mede de capaciteit van de oplossing waarvoor je kiest. Bij een grindkoffer heb je meer ruimte nodig: ongeveer 3 kuub grind om 1 kuub water te kunnen bergen.

Handig

Leg je infiltratievoorziening op minstens twee meter van je woning. Zo voorkom je vochtproblemen in je huis. Controleer ook geregeld het filter van de zandvangput en verwijder zand en blad. Zo voorkom je dat je infiltratievoorziening verstopt raakt.

Zorg ook altijd voor een noodoverloop. Bij langdurige en/of hevige regen kan een infiltratievoorziening vollopen. Met een overloop voorkom je overlast. Kun je het water niet meer kwijt in je tuin, voer het dan af op het riool.