Groen dak

Een extensief groen dak is meer een siertuin en begroeid met kruiden, grassen en/of planten. Een groen dak heeft vele voordelen. Het verbetert de luchtkwaliteit, dempt straatgeluid, isoleert en verkoelt, houdt regenwater vast, is onderhoudsvriendelijk en levert voedsel voor vlinders, bijen en vogels.

Een groen dak gaat ook zo’n 30 jaar langer mee dan een gewoon dak en verhoogt de waarde van je huis. In de zomer wordt een groen dak niet zo heet. Zonnepanelen op een groen dak leveren daarom meer energie op.

Groene dakenkaart

Wil je een groen dak? Bekijk dan eerst de Groene dakenkaart van Deventer om te zien of je dak geschikt is. Is je dak geschikt, dan kun je gelijk zien hoeveel m2 groen dak je kunt aanleggen en wat het kost.

Aan de slag

Een groen dak bestaat uit 3 lagen. Op het schoongemaakte dak komt eerst een wortelwerend doek. Daarbovenop ligt een drainagelaag. Deze zorgt voor de afvoer van water uit de bovenlaag naar de regenpijp. In de bovenlaag, of het substraat, wordt de begroeiing geplant.

Vaak wordt voor de beplanting sedum gebruikt, een soort vetplantjes. Sedumbeplanting slaat veel water op in de dikke bladeren. Bewateren is daardoor niet nodig. Na een lange droge periode herstelt het sedumdak zich meestal weer.

Een groen dak kun je natuurlijk laten aanleggen, maar je kunt het vrij makkelijk ook zelf doen. Op internet is veel informatie en inspiratie te vinden en handige doe het zelf pakketten. Rob Verlinden pakt het zó aan.

Handig

Ook al weegt een groen dak relatief weinig, het is raadzaam te controleren of je dak sterk genoeg is om de constructie te dragen. Als je twijfelt, raadpleeg dan een constructeur of de leverancier van (de materialen van) je groene dak.

Stem de keuze van de beplanting af op de locatie van je dak. Laat je adviseren door je leverancier. Controleer jaarlijks op zaailingen van grotere planten of bomen en haal ze weg (of laat dat doen). Zo voorkom je dat het anti-worteldoek en eventueel je dak wordt aangetast. Haal dan gelijk ook blad en vuil weg bij de regenwaterafvoer.

Garages of bergingen van buren grenzen vaak aan elkaar en zijn ideaal om samen een groen dak aan te leggen. Vaak hebben meer mensen in de straat dezelfde berging, schuur of garage. Kijk dan eens of je er een buurtproject van kunt maken. Dat scheelt ook nog eens in de kosten. Een mooi voorbeeld is de gezamenlijke aanleg van groene daken door bewoners in het Havenkwartier.

Subsidie

Via het programma Klimaat Actief! stelt Waterschap Drents Overijsselse Delta subsidie beschikbaar voor maatregelen om de woonomgeving klimaatbestendig te maken. Voorwaarde is dat dit gezamenlijk wordt opgepakt en dat meerdere (3 á 4) huiseigenaren samen de tuinen, straat of wijk gaan vergroenen.

Buurtaanpak

Wil je ook in je buurt aan de slag? De Ulebelt ondersteunt bewoners met ontwerpworkshops, bij het motiveren om groene daken te leggen, de subsidieaanvraag bij het waterschap, publiciteit en bij de realisatie van de aanleg.