Buren in video's

Energie besparen en opwekken, regenwater afvoeren en vasthouden, zomerse koelte door groene daken en tuinen. Veel inwoners, ondernemers, instellingen en bedrijven in Deventer hebben al actie ondernomen. Ook buren bij jou in de wijk.

Dat doen ze om energiekosten te besparen, minder CO2 uit te stoten, om droogte of juist wateroverlast te voorkomen en om het zomers tijdens hele warme dagen een beetje koel te houden. Om het wonen in hun huis, buurt, wijk en stad aangenaam en betaalbaar te houden. Bekijk hieronder hun inspirerende video’s.

Inspirerende voorbeelden

In de zomer is het Duurzaamheidsteam Zandweerd een groene daken actie gestart. En met succes. Ruim 40 huishoudens toonden interesse. Ook bewoners van de Vijfhoek wilden graag meedoen. Zo zijn er in Deventer weer heel wat groene daken bijgekomen. Niet alleen heel fleurig, maar ook goed voor insecten, koelte in de zomer en isolatie in de winter. En nog makkelijk zelf of samen aan te leggen ook. Bekijk het zelf in onderstaande video:

Naar een YouTube filmpje

De aanleg van de 1e fase van het Slim Warmtenet Zandweerd in Deventer is gestart. In de Tuinen van Zandweerd is begonnen met de grondwerkzaamheden. Aannemer NTP zorgt ook voor de aanleg van de warmtenetbuizen van de rioolwaterzuiveringsinstallatie naar de Tuinen van Zandweerd. Het warmtenet wordt stapsgewijs in heel Zandweerd aangelegd. (2 minuten, 3 seconden).

Naar een YouTube filmpje

“Goedemorgen, ik heb een cadeautje voor u”. Op zaterdag 5 september 2020 gingen heel wat deuren in Zandweerd-Noord open. Gemeenteambtenaren, medewerkers van woningcorporatie Rentree, De Klusbakfiets en Buurkracht, leden van het meedenkteam Zandweerd en studenten van ROC Aventus gingen op de energie-bespaar-doe-dag met dit cadeau langs de 375 woningen in de buurt (1 minuut, 44 seconden).

Naar een YouTube filmpje

Speeltuin ’t Hovenhuus maakt de blits met het nieuwe blotevoetenpad. Rondom de wadi hebben buurtbewoners en kinderen in juni een blotevoetenpad aangelegd. Natuurbeleving, spelenderwijs leren en klimaatadaptatie gaan op de Worp hand-in-hand (1 minuut, 11 seconden).

Naar een YouTube filmpje

In de Rubensstraat in Zandweerd zetten 4 bewoners een volgende stap richting aardgasvrij wonen. Samen kopen ze zonnepanelen in en laten ze leggen. Per huis wekken ze 3.000 kilowatt op. Daarmee verdienen ze in 7 jaar hun investering terug (1 minuut, 1 seconde).

Naar een YouTube filmpje

Zaterdag 17 september 2022 was het zo ver. In de regen gingen bewoners in Zandweerd aan de slag met het veilig verwijderen van asbestdaken van hun schuurtjes kleiner dan 35 m2. Het was de eerste gezamenlijke asbestactie die de Ulebelt namens de gemeente in Deventer organiseerde. Met een resultaat om trots op te zijn. Door de huiseigenaren is zo’n 7.000 kilo aan asbest dakplaten van schuren verwijderd. Ook ging in opdracht van woningcorporatie Rentree bij 16 huurwoningen het asbest schuurdak er af. De actie was een succes door de samenwerking van het Duurzaamheidsteam Zandweerd, Rentree, de woningeigenaren en Asbest Service Salland. De actiedag is vastgelegd op video. Voor de veiligheid was ook de filmploeg van Claim Your Aim in beschermende pakken gestoken. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk de video.

Naar een YouTube filmpje

Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de montessorischool Van Lith zijn de eerste Junior Energiecoaches van Deventer. Zij riepen op 30 juni 2022 de gemeenteraad op om actie te ondernemen voor een duurzamer Deventer. Dat deden ze onder meer met een lied en met een lijst aan ideeën voor de raad. Raadsleden, de wethouder duurzaamheid, de burgemeester en de vele aanwezige ouders waren enthousiast over de presentatie en de ideeën van de kinderen. De gemeente gaat kijken hoe ze kinderen meer kunnen betrekken bij beslissingen. De kinderen van de Van Lith-school staan te popelen om mee te doen. Bekijk hieronder de video.

Naar een YouTube filmpje

Deel ook je verhaal

Fijn dat je zelf al klimaatmaatregelen hebt uitgevoerd en die wilt delen met je buurtbewoners, Deventenaren, bedrijven en instellingen. Vul het formulier in en vertel kort (maximaal 500 woorden) wat je hebt gedaan en waarom. Voeg een paar foto’s toe (het liefst liggend, maximaal 1 MB per foto) en wij zorgen voor de rest.